Wentylacja do restauracji
Mała gastronomia, ale i średnia czy duża restauracja potrzebują systemu wentylacji. Lokale gastronomiczne mają specjalne, rygorystyczne wymogi w kwestii wymiany powietrza. Sprawny system cyrkulacji zapewnia komfort pracownikom oraz klientom. Dzięki wentylacji w restauracji pozbędziemy się zapachów, które powstają na skutek gotowania. Tłuste, ciężkie powietrze, pełne pary wodnej zastąpi świeże i czyste, którym przyjemnie się oddycha, a przede wszystkim jest zdrowe! Parametry powietrza powinny zapewnić bezpieczeństwo, komfort, dobre samopoczucie, a także powietrze pozbawione zanieczyszczeń czy zapachów. Wentylacja w restauracji gwarantuje zdrowy mikroklimat, czyli właściwy skład powietrza, temperaturę oraz wilgotność.
Wentylacja kuchni w restauracji
Sercem restauracji jest kuchnia. A do pracy serca potrzebny jest tlen. Wentylacja kuchni jest więc kluczowa dla funkcjonowania restauracji. Planując system wymiany powietrza, musimy przede wszystkim określić zyski ciepła i wilgoci. A nie jest to proste. Wpływać może na nie wiele różnych czynników: zyski ciepła od ludzi (ilość pracowników), ale i od maszyn oraz urządzeń (np. grill, frytura, piec konwekcyjny), ciepło z pary wodnej od gotowania, ciepło od oświetlenia czy nasłonecznienia. Wilgoć w restauracji także powstaje w różny sposób. Oprócz wilgoci bytowej dochodzi jeszcze zmywanie oraz gotowanie. Istotna będzie także specyfika budynku – lokalizacja, nasłonecznienie, czas przebywania osób w pomieszczeniach, rodzaj pracy wykonywanej oraz jej intensywność.
Kuchnia w lokalu gastronomicznym pełna jest intensywnych zapachów, ale i zanieczyszczeń powietrza. Dlatego niezbędne jest zapewnienie sprawnej wymiany powietrza, dzięki czemu zadbamy o warunki higieniczne i akustyczne. Zorganizowany ruch powietrza musi odbierać zbędne zyski ciepła oraz wilgoci, ale także zapachy. Tym samym musi zadbać o dostarczenie wymaganej ilości świeżego powietrza dla pracowników.
Nie tylko restauracyjna kuchnia
Warto zauważyć, że zapachy powstałe podczas przygotowywania posiłków nie będą wyczuwalne tylko w restauracyjnej kuchni. Pozostaje kwestia dyfuzji, a więc samorzutnego rozprzestrzeniania się substancji gazowych, w wyniku której zapach przemieszcza się i będzie wyczuwalny także w sali przeznaczonej dla gości restauracji.